Utam a jógához

Évek óta foglalkozom jógával, a jógának különféle ágaival.  Érdekes módon formálódott az út előttem, húzott magával. Noha középiskolás koromban a közép ázsiai népek kultúrája érdekelt leginkább, lassan eljutottam véletlenek folytán Tibethez, s miközben azt az álmot dédelgettem magamban, hogy egyszer elutazom oda, közben szinte észrevétlenül egyre közelebb kerültem Indiához.

A valódi kezdet talán az első  kultúrantropológiai kutatásom volt. Éveken át kutattam a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségében, akik a bhakti jóga gyakorlói. Az évek során hosszabb-rövidebb időszakokat laktam közöttük a templomokban, antropológusként hétköznapi életüket kutattam, figyeltem. Természetes velejárója volt ennek a kutatásnak, hogy elmélyülten foglalkoztam a hindu vallás alapjaival, szent könyveivel. A kutatás során egyre közelebb került a kutatott téma saját életfelfogásomhoz, hitemhez. Formálódtam én is észrevétlenül. Antropológiai munkáim eredménye két dokumentumfilm volt, ami több filmfesztiválon is bemutatásra került.

krisna3

Közben történészként is egyre jobban elmélyültem India történetének kutatásában, de mindig komoly szociális érzékenységgel olvastam a különféle feldolgozásokat és forrásanyagokat.  Így került látókörömbe az indiai bejegyzett törzsek, más népcsoportok története, amiből végül diplomamunkámat írtam a szakon, s PhD képzésre is felvételt nyertem.

Noha folyamatosan kutattam akkoriban itthon is, egyre egyértelműbbé vált, hogy lassan választanom kell, s akkor még kötöttségek híján India mellett döntöttem. Így sikerült kétszer fél évre Indiába utaznom, ahol a vidéki emberek hétköznapjait kutattam. A kutatás másik fontos területe a Krisna-hívők indiai jelenléte volt. Ezért utaztunk el különféle szent helyekre, mint Vrindavan, Haridwar,  Varanasi, vagy a gujarati  Dwarka. A szent helyeken sok különleges találkozásban volt részünk, beszélgettünk Indiába járó jógásokkal, szent emberekkel, jógikkal, hétköznapi hindu emberekkel, akik zarándokutakon jártak éppen India szerte.

F_5_23_132

Hazaérve az ott tanult és látott dolgokból több fotókiállításunk volt, előadásokat tartottam.

Életemben körülbelül ebben az időszakban történt egy újabb fontos változás, ami még közelebb vitt a jógához, s annak más ágait is megmutatta a számomra. 2007-ben, várandós lettem Bori lányommal, s ekkor, bár eddigi kutatásaim során inkább a lélek dolgai, rejtelmei, a filozófia, valláskutatás kötöttek le, egyre fontosabb lett a test, s hogy mit mond, mit tanít testről a hindu vallás. Ekkor kezdtem el a hatha jógával mélyebben foglalkozni, s ekkor lépett be az életembe az ászanák világa. Gyermekem születése után sokat tanultam és olvastam az érintés fontosságáról, s magam is megtapasztaltam, hogy milyen fontos az életnek ezen területére is tudatosságot vinni. Alapelvem az volt mindig, hogy ezekben a dolgokban ösztönösen kell cselekedni, de lassan beláttam,  hogy ha testünkről, testi kapcsolatainkról, érintésekről a jóga szellemében gondolkodunk, akkor ennek az ősi tudásnak a mentén az élet újabb mélységeit tárhatjuk fel. Be kellett látnom, hogy ösztöneim a szellem csiszolása ellenére is sokat tompultak, s bizony e két utat együtt járva egészen más távlatok nyílnak életünkben.

Az ösztönösség, a jógára való ráhangolódás könnyű, hiszem, hogy ez egy olyan ősi tudás, ami szinte magától kezd „működni”, ha egyszer az ember közelébe kerül. Hogy ez mennyire igaz, azt leginkább gyermekeimen tapasztalhattam meg. Úgy gondolom, ők életkoruknál, és „tapasztalatlanságuknál” fogva sokkal közelebb állnak az ősi, az egy, a teljesség megéléséhez, s ezért a jóga különféle ágai (legyen szó akár ősi mantrákról, vagy a jóga ászanákról) könnyebben is fejtik ki jótékony hatásukat. Másként fogalmazva, láttam rajtuk, hogy ösztönösen hangolódnak rá a jóga gyakorlására.

seta1

Két kislányommal és kisfiammal napi szinten kerülünk kapcsolatba a jógával, velük és tőlük tanultam talán a legtöbbet, s ők vittek közel a gyermekjóga oktatásához is.

Nagymamám Dr. Weininger Antaltól tanult akkoriban, mikor még csak kevesen voltak, akik jógáztak, jógával foglalkoztak. Édesanyám felnőttként kezdett jógázni, majd jógaoktatói vizsgát is tett. Úgy éreztem engem is húz ez az út. Arra gondoltam, hogy talán több gyermekkel is érdemes lenne ezt a tapasztalást megosztani. 2014 nyarán ingyenes jógaórákat tartottam a kertünkben Dörgicsén illetve később a Gernye-hegyen. Ugyanezen a nyáron letettem az oktatói vizsgát is.

2014 szeptemberétől rendszeresen tartok gyermekjóga órákat Balatonfüreden, Illetve a nagyobbak számára suli jóga órákat 2015 szeptembere óta.  Ezekhez csatlakozott 2014 decemberétől női jóga órám, melyből 2015 őszén már egy újrakezdő csoportottal is elindultunk azóta együtt a jóga útján.  Alkalmanként családi- és baba-mama- órákat is vállalok Balatonfüreden és a környéken. Ezeken néhány alkalom alatt azt próbálom meg bemutatni, hogyan jógázhatunk a gyermekekkel otthon , magunkban.

Tanulmányaimat pedig azóta is folytatom, hiszen a jóga egy életre szóló tanulási folyamat…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>