Mi történik egy gyerekjóga órán?

Tapasztalatom szerint a gyermekek ösztönösen vonzódnak a jógához, eleve szeretik a testmozgást, a játékot, a mesék világát, s ha mindezen eszközökkel élünk is tanításuk során, akkor a jóga szinte észrevétlen módon fejti ki jótékony hatását mind testükre, mind szellemükre, lelkükre, egész lényükre. Óráimat igyekszem a gyermekek ezen elvárásai alapján vezetni, s az órák során még a kedvetlenebbek is egyre jobban bevonódnak, mert ezt bizony nem lehet kihagyni! Az óra folyamán tanulunk légzőgyakorlatokat, tanulunk meditálni és relaxálni, és rengeteg ászanát (jóga pózt) veszünk sorra. De mindezt mesés-játékos keretek között, a drámapedagógia módszereivel élve. Az órákat két nagy csoportra osztom, a 4-7 évesekre és a 8-11 évesekre. Az előbbiben még inkább a mesékre, játékokra koncentrálunk, a nagyobbakkal már kicsit beszélgetünk is a jógáról, indiai kultúráról, hosszabban lehet az ászanákat is kitartani, hosszabb lehet a relaxációs gyakorlat, a meditáció is. Az órák időtartama általában 45 perc.

IMG_5752

Külön kihívás a tinik világa (11-13 évesek, illetve 14-16 évesek és attól felfelé – már inkább felnőtt jóga), őket valahogy félúton kell elkapni a gyermekkor és a felnőtté válás világában. Ezeken az órákon már sok szó esik a jóga filozófiai alapvetéseiről, az ászanák hatásairól, a pontos és helyes tartásról és ennek lényegéről. Beszélünk Indiáról, az indiai kultúráról is. Az óra már sok tekintetben egy felnőtt jógaórára hasonlít. Az ászanák kitartásának ideje is még tovább nyúlhat, már egyéni haladás kérdése, hogy meddig tudnak egy-egy ászanát kitartani, hiszen ez a korosztály már fizikai terhelésben is sokkal többet bír. Ugyanakkor a korosztály sajátságos kérdéseit, problémáit is igyekszem szem előtt tartani az óra felépítése során.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>